dinsdag 2 augustus 2022

De coming-out van een alien

Ik ben overal een alien, 

maar in Tokio heb ik een excuus 

Bianca Toeps in: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit


Buitenaards leven, het blijft al tientallen jaren fascineren. SETI@home (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) is daar een mooi voorbeeld van. Over de hele wereld zijn computers vereend aan het speuren naar aliens, intelligent leven in het heelal. Zonder succes tot dusver; maar wie weet - als je maar lang genoeg zoekt…


Maar aliens zijn veel dichter bij dan de gewone man/vrouw zich realiseert. Ze zijn komen alleen niet met een spectaculair ruimteschip of UFO, maar zo onopvallend mogelijk als baby in de wieg. Sinds de jaren ‘50 is de wetenschap hen op het spoor en wordt er geprobeerd om de aliens zo snel mogelijk te identificeren.


Die identificatie gebeurt door middel van de handleiding over afwijkende levensvormen, met de eufemistische titel Detectie van Speciale Mensen (DSM)*. Deze populaire handleiding heeft inmiddels al zijn vijfde editie bereikt en bevat nu ook een hoofdstuk over de Alien Sub-Soort (ASS)*.


Omdat er aan de buitenkant geen verschil te zien is tussen gewone mensen of ASS personen richt de detectie zich op de innerlijke kant. Vermoedelijke ASS personen krijgen vragenlijsten voorgelegd en door hun antwoorden vallen ze al dan niet door de mand. Inmiddels is het duidelijk dat ASS personen werkelijk óveral voorkomen: ja, ook in uw straat wonen er vast een paar; en die vreemde jongen uit uw vroegere schoolklas zou zomaar een alien kunnen zijn.


Probleem bij de detectie van ASS personen is dat ze geen homogene groep vormen. Er gaan daarom stemmen op om in plaats van ‘sub-soort’ van ‘sub-spectrum’ te spreken. Toch zijn er wel een paar dingen te noemen die de aliens gemeenschappelijk hebben.

  1. Iedere alien komt van een eigen planeet; er komen er geen twee van dezelfde af. Paradoxaal genoeg maakt deze gedeelde eigenschap hen als groep zo heterogeen; en zijn ze voor elkaar ook aliens.
  2. De aliens zijn niet gekomen om de macht over te nemen, daarvoor voelen ze zich veel te onzeker en ontheemd.
  3. Een alien zal zoveel als hij/zij kan zich als normaal persoon voordoen. De ene slaagt daar beter in dan de andere. 
  4. Hoe dan ook blijft de alien de gewone wereld ‘vreemd’ vinden. Dat komt omdat een alien gevoelig is voor bepaalde details die gewone mensen onbelangrijk vinden - en andersom. Elke alien is wat dat betreft weer anders; maar het kan dus zijn dat een ramp een alien koud laat terwijl hij of zij zich stoort aan het krantenbericht erover omdat het niet netjes is uitgelijnd.

De detectie van ASS helpt om de verwachtingen helder te krijgen die aliens en gewone mensen over en weer van elkaar mogen hebben. Van belang is ook dat er niet geprobeerd wordt om aliens tot gewone mensen om te bouwen, die neiging hebben ze van zichzelf al genoeg. Het is beter om de alien te (h)erkennen voor wat hij of zij is en dat feit te benutten door van de sterke kanten gebruik te maken.


Want aliens zijn verder niet zielig of zo.


— 👽 👽 


* Uiteraard betekenen DSM en ASS iets anders, namelijk: 

DSMDiagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

ASS: Autisme Spectrum Stoornis

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten